Mekan ve Koku İlişkisi

Mekan ve koku ilişkisi bizim için ne ifade etmelidir?

Birçoğumuz koku konusunda çok duyarlıyızdır yaz ve kış aylarında farklı parfümler tercih ederiz ya da mevsim geçişlerini beklemeden ruh halimize bağlı olarak birçok kokuyu deneyerek değiştirebiliriz, bazen baharatlı bazen yoğun çiçek kokuları liste uzar gider. Kimimiz kararlı bir şekilde yıllarca kullandığımız parfümden vazgeçmeyerek kendimizle o kokuyu kodlarız adeta.

Günlük yaşamımızda; sokakta yürürken duyduğumuz bir koku bizi farklı anılara, bambaşka yerlere götürerek gülümsetir bazen de üzer bu tamamen kokuyu zihnimize nerde ne şekilde kazıdığımızla alakalıdır aslında. Peki ya mekanda kokuyu nasıl yaratırız?

Yarattığımız koku mekanımızın karakterine uygun mudur, bu yazımda koku konusunu ele almak isterim. Örneğin, yolda yürüyoruz ufak ufak topuk seslerini duyar gibiyiz topuk sesleri gitgide yakınlaşırken koku da beraberinde burnumuza geliyor diyelim ki baharatlı ve yoğun bir koku, arkamızdan gelen hanımefendiyi (görmeden bile) az çok gözümüzde giyim tarzını betimleyebiliriz öyle değil mi? Koku bize zaman zaman ipuçları verir yeni tanıştığımız insanlar hakkında, bazen yeni ziyaret ettiğimiz bir mağaza ya da bir ev hakkında. Her zaman dediğim gibi yine altını çizmek istiyorum yarattığımız mekanların da karakterleri olmalı ve mekan bize görselliğiyle hitap ederken biz onun müziğini de duymalı ve kokusunu da hissetmeliyiz ki daha güçlü şekilde mekanı algılayabilelim.

Birçok marka da oluşturdukları koku sayesinde akıllarda olmayı hedefleyerek bu stratejiyi kullanıyor dolayısıyla koku başlığını göz ardı edemeyeceğimizi belirtmek isterim. Evlerinizde kendi kokularınızı oluşturup kullanmanızı tavsiye ederim klasik çizgileri olan koyu tonların hakim olduğu mekanlarda; baharatlı, egzotik , kuvvetli oda kokuları ya da mumlar [ muskat (little coco), karabiber, kakule (cardamom), karanfil (clove), nane (mint),tarçın (cinnamon), yenibahar (allspice), zencefil (ginger), kekik (thyme) .] Soft tonların hakim olduğu minimal az eşya ile dizaynı sağlanmış mekanlarda; çiçeksi (floral) [ sardunya (geranium), sümbül (hyacinth), iğde çiçeği (oleaster flower), yasemin (jasmine), orkide (orchid), lavanta (lavender), zambak (lily), gül (rose) ] gibi kokular örnek verilebilir.

Feminen çizgili baskın birkaç renk tonunun kullanıldığı daha iddalı detayların yer aldığı mekanlarda ise oryantal (oriental) misk (musk), vanilya (vanilla), baharat, tropikal çiçekler, ıtırlı bitkiler.] Oldukça sade, yumuşak detayların içinde barındığı, doğal malzemenin hakim olduğu, yalın çizgili dinamik mekanlarda ise tazelik hissi veren yeşil (green herbaceous) [ Galbanum’dan (fresh, woody, spicy) türeyen kokular tercih edebilirsiniz.

Sevgiyle,